Incuria - Oprichten van LTD en BV - Ondernemingrecht - Merkrecht


Intellectueel eigendomsrecht

Wij houden ons dagelijks bezig met adviseren over intellectuele eigendomsrechten zoals merken, modellen, handelsnamen, domeinnamen, en auteursrecht. Wij beschikken over veel ervaring met het beoordelen en opstellen van licentieovereenkomsten, en beheren merken- en modellenportefeuilles van nationale en internationale cliënten.


Merken- en modellenrecht

Merkhouders kunnen hun rechten op vier manieren in Europa vestigen: door nationale merkregistraties in de Europese landen waar zij het merk zullen gebruiken, door registratie van het Uniemerk voor de gehele EU, door aanwijzing van bepaalde Europese landen of van de Europese Unie als geheel in een Internationale Registratie op de voet van het Madrid Protocol. Iedere gekozen depotstrategie heeft voor- en nadelen.

Het Uniemerk kan in stand worden gehouden door gebruik van het merk in één Lidstaat, terwijl non usus ('niet gebruik') in individuele landen bij nationale registraties of aanwijzing in een Internationale Registratie na 3 of 5 jaar kan leiden tot verlies van het merkrecht in die landen. Bij de aanvraag tot registratie van het Uniemerk wordt eenmaal getoetst op absolute gronden. De registratie neemt 9 maanden in beslag. Nationale aanvragen of aanvragen via de Internationale Registratie worden per land beoordeeld, waarbij ook toetsing op relatieve gronden kan plaatsvinden. De beoordeling kan 12 tot 18 maanden in beslag nemen. Ook is een Internationale Registratie gedurende vijf jaar afhankelijk van een basisaanvraag of -registratie. Als die registratie, bijvoorbeeld een Benelux merkregistratie, wordt aangetast ('central attack'), verliest men de gehele Internationale Registratie. De rechten van het Uniemerk kunnen in de gehele EU worden gehandhaafd. Rechten die via nationale registraties of via de Internationale Registratie worden gevestigd dienen per land te worden gehandhaafd. Ook kostentechnisch is het Uniemerk vaak voordeliger in vergelijking met de andere methoden, waarbij nationale registraties in de regel de duurste variant is.

Het Uniemerk kent ook nadelen. De inschrijving van het merk kan op basis van een weigering op absolute gronden of oppositie in één (klein) land van de EU, worden geweigerd. In dat geval moet alsnog worden gekozen voor dure nationale registraties die weer opnieuw beoordeeld moeten worden. Via een Internationale Registratie kunnen die EU landen worden omzeild waar conflicten of een weigering worden verwacht. Indien in de Internationale Registratie de EU als geheel wordt aangewezen, kan de aanvraag na een weigering worden omgezet in aanvragen voor die EU landen waar geen conflict is ('opting back'). Dit kan aanzienlijk in de kosten schelen en is reden voor veel merkengemachtigden om aan deze strategie de voorkeur te geven.


Depotstrategie

De beste strategie dient telkens op basis van de situatie, doelstellingen, en verwachtingen worden bepaald. Neemt u contact met ons op om uw situatie aan ons voor te leggen.

Vragen over LTD oprichten - Bellen van 9.00 tot 18.00 uur

Lees ook


Aandelenkapitaal

Maatschappelijk en geplaatst kapitaal, aandelenuitgifte en overdracht


Voordelen Holding

Kies optimaal rendement en fiscaal voordeel met een holdingstructuur


SSL beveiligd bestellen

Uw online bestelling via een beveiligde verbinding


Aandeelhouderscontract

Afspraken tussen aandeelhouders contractueel vastleggen