Incuria - Oprichten van LTD en BV - Ondernemingrecht - Merkrecht


Stichting Administratiekantoor (STAK) oprichten?

Een stichting administratiekantoor (STAK) is een rechtsvorm die wordt gebruikt om de aandelen van een vennootschap te beheren. Door het certificeren van de aandelen van bijvoorbeeld een BV worden de aandelen aan de stichting overgedragen of uitgegeven in ruil voor door de STAK uitgereikte certificaten die de houders daarvan recht geven op de financiële rechten die zijn verbonden aan de aandelen.


Voordelen certificeren van aandelen

De certificaten zijn vrij overdraagbaar. De certificaathouders, bijvoorbeeld de erfgenamen van de oorspronkelijke aandeelhouder, hebben recht op uitkering van dividend en verkoopwinst op grond van een contractuele relatie met de STAK. Het volledige stemrecht in de BV wordt uitgeoefend door het bestuur van de STAK. Dit bestuur hoeft maar uit één persoon te bestaan. Dit biedt verschillende voordelen, zoals het vereenvoudigen van besluitvorming en het beschermen van de privacy van aandeelhouders. De STAK kent een grote flexibiliteit voor de juridische inrichting en wordt vaak toegepast bij estate planning in structuren om het opvolginsproces in familiebedrijven goed te laten verlopen, en in internationale structuren voor vermogensbescherming. Ook gevolgen in de huwelijksvermogensrechtelijke sfeer kunnen een overweging zijn. Door het certificeren van de aandelen wordt de STAK juridisch eigenaar, de certificaathouder wordt economisch eigenaar.


Geen UBO registratie

De STAK wordt geregistreerd als enig aandeelhouder van de BV of NV in het Handelsregister. Een certificaathouder binnen de STAK kan anoniem blijven, alleen de bestuurder wordt geregistreerd. Als een certificaathouder echter meer dan 25% van de certificaten heeft, is hij een uiteindelijke belanghebbende (UBO) in de vennootschap en wordt hij opgenomen in het UBO-register.


Neem contact op

Wij kunnen u adviseren over de STAK, de statuten en administratievoorwaarden van de stichting, en de oprichting van de stichting begeleiden. Neemt u daarvoor contact met ons op.

offertebutton_255

Vragen over LTD oprichten - Bellen van 9.00 tot 18.00 uur

Lees ook


BTW-registratie CH

Registreren voor BTW in Zwitserland.


BTW-nummers checken

Verifiëer online de geldigheid van BTW-nummers


Aandeelhouderscontract

Afspraken tussen aandeelhouders contractueel vastleggen


Joint Venture

Samenwerking goed regelen