Incuria - Oprichten van LTD en BV - Ondernemingrecht - Merkrecht


De Tussenholding: Onroerende zaken

De ambitieuze ondernemer die zijn bedrijf in de toekomst wil verkopen, zal in de regel kiezen voor een holdingstructuur. Bij de verkoop van de onderneming behaalt hij hierdoor namelijk belangrijke fiscale voordelen en kan hij de aanmerkelijkbelangbelasting langdurig uitstellen. Er zijn ook andere voordelen. Door het eigendom van de onroerende zaak van de onderneming in de holding te laten, zal de opvolger eerder financiering kunnen verkrijgen voor de koop van de werkmaatschappij. In dit verband wordt wel gesproken van het 'licht' houden van de aandelen. De onroerende zaak kan de opvolger vervolgens huren van de holdingvennootschap. De werkmaatschappij is dus makkelijker verkoopbaar.


Onroerende zaak en overdrachtsbelasting

Indien de opvolger tevens interesse heeft in de onroerende zaak, kan hij ofwel de gehele holdingvennootschap, ofwel de onroerende zaak van de holding overnemen. In het eerste geval zal de verkoper te maken krijgen met de aanmerkelijk belangheffing en verliest hij tevens het in de holding opgebouwde pensioen. Dit zal in de regel onwenselijk zijn. Bij overdracht van de onroerende zaak kan echter overdrachtsbelasting verschuldigd zijn en kunnen er tevens consequenties zijn voor de vennootschapsbelasting. Ook dat is onwenselijk.


Complicaties voorkomen met een Tussenholding

Om complicaties op het gebied van de overdrachtsbelasting te voorkomen bij een bedrijfsoverdracht binnen een holdingstructuur, wordt vaak gekozen voor een tussenholdingstructuur. De tussenholding bezit in dat geval 100% van de aandelen in de werkmaatschappij en onroerende zaken. De opvolger kan kiezen: aandelen van de werkmaatschappij overnemen en de onroerende zaak huren van de tussenholding, f de aandelen van de tussenholding overnemen, inclusief de werkmaatschappij.


Bestellen :

 
Tussenholding (BV)
599,00
 
 
Vragen over LTD oprichten - Bellen van 9.00 tot 18.00 uur

Lees ook


LTD by guarantee

Beperkt aansprakelijk zonder DGA salaris


Tax Advisory

Fiscaal optimaliseren bij internationaal ondernemen


SSL beveiligd bestellen

Uw online bestelling via een beveiligde verbinding


Online registratie

Ontvang uw gegevens per sms